SPRAWOZDANIA

w Polskim Stowarzyszeniu im. Janusza Korczaka

Szanowni Państwo,
Drodzy Przyjaciele,

zakończyliśmy Rok Janusza Korczaka 2012 ustanowiony przez Sejm Rzeczpospolitej Polskiej z inicjatywy Rzecznika Praw Dziecka Marka Michalaka.

Dla Polskiego Stowarzyszenia im. Janusza Korczaka był to rok szczególny – czas  ogromnego  zobowiązania złożonego  Patronowi Stowarzyszenia – sprawienia, aby jego życie i dorobek pedagogiczny, literacki, popularnonaukowy, działalność społeczna poznane były lepiej, głębiej, mądrzej  przez  polskie  społeczeństwo        i zagranicą.

Pragnę podziękować  wszystkim: instytucjom, organizacjom i osobom prywatnym, którzy wspomagali społeczny ruch korczakowski i  mam nadzieję, że  nasze  spotkania ze  Starym Doktorem będą inspiracją do współpracy w następnych latach.

Przekazuję do publicznej wiadomości sprawozdanie z wydarzeń, które w Roku Janusza Korczaka były organizowane bądź  inspirowane przez Stowarzyszenie. Nie wszystkie inicjatywy zostały wymienione – było ich tak wiele. Ale informacje o pozostałych znajdziecie Państwo na naszej stronie internetowej.

Z korczakowskimi pozdrowieniami

Barbara Janina Sochal

Przewodnicząca
Polskiego Stowarzyszenia im. Janusza Korczaka